21. October 2021

Gästbloggare Johanna Hector: Grace!

Gästbloggare Johanna Hector: Grace!

Vad tänker och känner du när du hör ordet Grace?

Du har kanske hört att yogapraktiken börjar med bergpositionen (tadasana) och slutar med död mans ställning (shavasana). Dessa två positioner anses ofta vara de viktigaste positionerna, då de tillsammans bildar den fysiska och energiska grunden för alla andra positioner.

Tadasana och shavasana

Bergspositionen ser så lätt ut, att den första åsynen av en yogi i tadasana kan få dig att tro att ingenting händer. Men bergspositionen är en vibrant, aktiv, stark och kraftfull position. Det är som ett berg som sträcker sig hela vägen till himlen, men som ändå står bestämt fast i marken. Genom att växa både den fysiska energin och närvaron i dessa båda riktningar skapas en känsla av livlighet och ljus energi. Praktiseringen av bergspositionen är som att vakna upp fullt ut både i kropp och själ.

Död mans ställning däremot kan ibland misstolkas som en ”slapp” position, där man väntar på något, dissocierar, är någon annanstans. Men shavasana är en djup yogisk dödspraktik. Shava betyder lik på sanskrit, en position där vi släpper taget, lager för lager. Det är först när vi kan släppa taget som vi kan ta emot. I shavasana tar vi emot näringen från vår praktisering. När vi reser oss upp igen är vi återhämtade, fysiskt, mentalt och själsligt.

Att släppa taget är svårt, vi behöver känna oss starka, stadiga och ha tillit till att något annat bär oss. Det är Grace!

Grace är tillit men också konkreta tekniker såsom andningstekniker, god teknik och kunskapen om vilka alternativ vi ska använda när vi är skadade. Förståelsen kring hur vi kan öka energin i vår yoga när vi känner oss starka och hur vi kan lugna energin när vi känner oss trötta eller oroliga. Så att vi kan träna smartare, inte hårdare både på yogamattan och i livets gym! 

Frågor för reflektioner; Hur vill du leva? Hur vill du känna? Yoga så idag! Låt det synas i ditt sätt att röra sig på och av yogamattan!

Är du sugen på att bli guidad av mig på mattan hittar du Global Yoga kurser och klasser med mig online här: Global Yoga Online

Varma Kramar // Johanna